Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul kuşatması sırasında Papalık donanmasının Doğu Roma İmparatorluğu’na yardım etmesini önlemek amacıyla 1452’de inşa ettirilen Kilitbahir Kalesi, 2011’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ardından “Türkiye’nin ilk kale müzesi” olarak yeni yüzüyle hizmet vermeye hazırlanıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kuş bakışı görüntüsü üç yapraklı yonca şeklinde olan 7 katlı kalede 7 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.
Düzgün kesme taşlar ve yığma moloz ile şekillendirilen, 1452’de 120 günde inşa edilen 556 yıllık Kilitbahir Kalesi’nde, restorasyon çerçevesinde çevre düzenlemesi yapıldı, iç ve dış bölümleri müzecilik ve diğer alanlarda aslına uygun olarak yenilendi.
Yapının iç bölümündeki yürüyüş yolları düzenlenip kale içindeki gündelik yaşam ve askerlerin boğazdaki savunmaları, heykeller ve maket toplarla tasvir edildi.
Kalenin içine hiperrealist silikon ve balmumundan yapılan 8 heykel, “Yektir Allah” şeklinde seslendirme özelliği bulunan poliüretandan 5 heykel ile aynı malzemeden yapılan 2 topbaşı heykel yerleştirildi.
Kilitbahir Kalesi’nin en yüksek yapılarından olan Sarı Kule’ye 1914 ve 1918 yıllarındaki Çanakkale Boğazı ve tarihi yarımadayı anlatan harita konulup, ziyaretçiler için ters yansıtma sistemiyle özel olarak hazırlanan ÇanakkaleSavaşlarından kesitler hazırlandı.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi.
Ecdattan kalan tarihi mirası özgün yapısıyla ayağa kaldırmak ve canlandırmak istediklerini ifade eden Kaşdemir, “Ayrıca savaşların yaşandığı ortamları o günkü koşullarda olduğu gibi gelen ziyaretçilerimize hissettirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.