Esan Madencilik Şirketi tarafından Lapseki ilçesine ikinci bir altın madeni ocağı açılması için girişimlerde bulunulacağı iddiaları yöre halkı ve Çanakkale Çevrecileri tarafından tepkilerin her geçen gün artmasına vesile oldu.
İddia edilen girişimlere bağlı olarak böyle bir iznin verilmesi neticesinde hem Lapseki hem de Çanakkale suyunun tükenmesi ve de yörenin ana geçim kaynağı olan meyvacılığın ölüm tehlikesi ile karşılaşması kaçınılmaz olacak.
Lapseki ve Çanakkale genelinde ki tepkiler ise bu söylemlerin yada girişimlerin bir an önce son bulması ve de yetkililerin BÖLGENİN KATLEDİLMESİNE GÖZ YUMMAMASI yönünde olduğu görüldü.
Bilindiği üzere bölgede mevcut bir maden ocağı bulunuyor; ilk etapta bile su konusunda sıkıntı yaşanılacağı beklenirken firma yetkilileri tarafından Dumanlı dağından 25 km uzaklıkta bölgenin kullanım veiçme suyu olarak kullanacağı nitelikte temiz su getirildi,400 ün üzerinde çevre köylerden vatandaş için istihdam yaratıldı bunu görmezden gelemeyiz.Bölgede çok ciddi bir hareketlenme oldu;İş kültürü iş standardı açısından çok ciddi katkısı oldu.Hemen hemen köylerde boşta kimse kalmadı; Mevcut resmi rakamlarda bunu doğrular nitelikte.
Şahinli bölgesinde faaliyet yürüten mevcut firma TÜMAD için yapılan tüm incelemelerde Dünyanın en iyi atık yönetimi sistemlerine sahip olduğu belirlenmişti.Şöyle izah edelim Amerika’da atığa 50 Ppm siyanür bırakılıyor,Türkiye’de ise yasal sınır 10 Ppm;Bölgede faaliyet yürüten mevcut firma ise sözleşmede bunu 2 Ppm de tutacağını taahhüt etmesine rağmen uzmanlarca yapılan resmi ölçümlerde 1 Ppm nin altında atık sağlandığı tespit edildi.Bunun gerekçesi ise dünyanın en iyi teknolojisi olan Filter Press ile soğutma yöntemi yapılmasıydı.Kısacası korkulacak bi durumla asla karşılanmadı, yöre halkı da üreticisi çiftçisi ve köylerden gelen çalışanları ile bu memnuniyeti her defasında dile getirdi.Çevre Bakanlığı ve İlgili diğer resmi kurumlarca yapılan incelemelerde bölgeyi bu hali ile riske edecek bir durum ile karşılaşılmadı
Ancak eğer onaylanırsa Türkiye’de ilk kez aynı köy ve mahallenin sınırları içerisinde kalan sahada iki şirketin, siyanürle altın ve gümüş zenginleştirme işletmesini faaliyete geçirmiş olacağı ifade edildi. Esan’ın siyanürle altın madeni işleteceği sahasının içerisinde Çanakkale ve Lapseki ilçesi için hayati öneme sahip Bayramdere Barajı’nın da yer aldığı, işletmeye açılması planlanan yeni maden işletmesinin, yer altı ve ana su damarlarına neşter vurarak, zaten su sıkıntısı çeken Şahinli ve Kocabaşlar köylerinin susuzluğa mahkum edilmesi kaçınılmaz olacak.Ve siyanür sınırınında üstüne göz göre göre çıkılmasına da müsaade edilmiş olunacak.
Madenlerin çıkarılmasına ve ekonomiye kazandırılmasına karşı olmadıklarını vurgulayan bölge halkı ve çevreci bazı vatandaşlar yetkilileri göreve davet ederek; “Lapseki’de siyanürle üretim yapan ikinci bir tesise gerek yok. Bölgede onlarca ruhsatlı saha var, her saha için ayrı işletme ekonomiye kazanım yada istihdam değil ancak tam aksine Lapseki’nin Katliamı olacak” ifadelerine yer verdiler.
DİP NOT: KISACASI EĞER BUNA MÜSAADE EDİLİR İSE LAPSEKİ’NİN DE ÇANAKKALE’NİN DE SULARI KURUYACAK,YÖRE HALKININ DA ,MEYVE ÜRETİCİSİ ÇİFTÇİNİN DE ÖLÜM FERMANI İMZALANMIŞ OLACAK.. AYRICA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞININ Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇED Uygulamaları gereği böyle bir faaliyet izninin verilebilmesi için ilgili mevzuatta yöre halkının bilgilendirilerek öneri ve de onayının alınması gerektiğini de belirtmeden geçmek istemeyiz..Yöre Halkı ne mi der.? (DİYECEĞİNİ DEDİ ZATEN diyor Yetkilileri göreve davet ediyoruz..)