Zorlu bir süreçten geçtiğimiz bu dönemde Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Alper Şener’in açıklamaları hem görev yaptığı Çanakkale’ye hemde Türkiye geneline büyük UMUT oldu.
Alper Şener için vatandaşlar tarafından son bir hafta içerisinde konuk olduğu TRT HABER ve CNN TÜRK‘te ki programlarda; insanların yüreğine su serpen açıklamaları ile ”ÇANAKKALE’NİN HEKİMOĞLU” yakıştırmasında bulunuldu.
TRT HABER kanalında ki konuşmasında Doç.Dr.Alper Şener ;
– İlk olgu itibarı ile salgın modellerinde ortalama 180 ile 200 günlük senaryo üzerinden hareket edilir. Türkiye’deki ilk olguyu 11 Mart kabul edersek pik yapacağı süre ortalama nisanın ikinci haftasından sonraki süreçtir.
– Ayrıca bu virüs doğal yaşamı içerisinde yüzde 80 derecelik nem ile 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yaygınlığını kaybediyor ve bununla birlikte enfeksiyon yapma potansiyelini de kaybediyor.
– Hava sıcaklıklarının 25- 30 derecinin üzerine çıkmaya başladığı zaman pratik olarak baktığımızda artık virüsün ortamda olsa dahil enfeksiyon yapmayacağı sonucunu çıkarabiliriz. ” açıklamalarında bulunmuştu.
Umut veren açıklamalarda bulunan Şener ayrıca uyarılarda da bulunarak ”Bu virüsü ve yayılmasını kontrol altına almamız için bu yaşanan süreç çok önemli ve kritik , o yüzden Evde kal çağrısına ve Hijyen kurallarına vatandaşlarımız kesinlikle uymalıdır. Mümkün olduğunca acil bir durum ve ihtiyaç olmadan vatandaşlarımız asla sokağa çıkmamalı, çıkması gerekiyor ise maske ve eldivenini takmalı ve de sosyal mesafeyi muhakkak korumalıdır, asla bana bir şey olmaz demeyeceğiz; tedbiri elden bırakmayacağız, rehavete kapılmak yok… ” şeklinde ifadelere de yer vermişti.
En son olarak katıldığı CNN TÜRK kanalına konuşan Doç. Dr. Alper Şener Türkiye’de uygulanan koronavirüsü tedavileri ile ilgili açıklamalarda bulundu ve plazma-serum için tarih verdi. İşte Türkiye’de aşama aşama uygulanan koronavirüs tedavisi…
Ahmet Hakan’ın CNN TÜRK’ te sunduğu Tarafsız Bölge programına konuk olan Doç. Dr. Alper Şener‘den umut dolu açıklamalar geldi.
YÜZDE 90 BAŞARILI
ABD’nin de hastalarında kullandığı iki ilacın hastalarda yüzde 90 oranında başarılı sonuç verdiğini, yoğun bakım hastaları içinse başka bir ilaç çalışıldığını ifade etti. Şener, plazma çalışmasının ise 2-3 ay içerisinde sonuç vereceğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü ve ABD’nin de uygulaya geldiği şablonlarla uyumlu bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Şener, ABD’nin bin 100 hastada çalışmaya başladığı iki ilacın 1940’lardan bu yana başka hastalıklarda kullanıldığını anlattı. Şener bu iki ilacı kendilerinin de kullandığını ve genel olarak hastalarda yüzde 90-92 oranında etkili olduğunu ifade etti.
DÖRDÜNCÜ AŞAMADA KULLANILAN İLAÇ
Hastalıkta ikinci evre olarak kabul edilen vakalarda ise Japonya kökenli olan ve Çin’den getirilen Favipiravir adlı ilaçla ilgili Türkiye’nin elinde çok sayıda veri olmasa da bu konuda da yüzde 75-80 oranında olumlu sonuç alındığını vurgulayan Şener, dördüncü aşama bir ilaç daha kullandıklarını bunun da septik yani çoklu organ yetmezliği olan hastalarda başarılı olunduğunu söyledi.
MUHTEŞEM HABERLER
Ahmet Hakan’ın “çok iyi haberler bunlar” demesi üzerine “Muhteşem haberler” diye tasdikleyen Doç.Dr. Alper Şener, plazma-serum konusunda da Türkiye’nin çok şanslı olduğunu vurguladı.
SERUM 3 AY İÇİNDE HAZIR
Türkiye’nin serum çalışması konusunda önemli bir altyapıya sahip olduğunu belirten Şener, plazmaferez cihazının Avrupa’da olmadığı kadar ülkemizde yaygın olduğunu ifade etti ve serumun 3 ay gibi bir sürede etkin şekilde kullanılır hale geleceği müjdesini verdi.
KIŞ VİRÜSÜ OLACAK
Şener ayrıca koronavirüslerin genel tecrübeye göre yüzde 80 nem ve 30 derecenin üzerinde yaşamadığını belirten Şener, “bundan sonra kış virüsü olarak karşımıza çıkacak,ancak tedavisi olacak” dedi.