Köylüler isyan etti; “İşimizle, aşımızla oynamayın”
Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni projesi komşu köylerinden yaklaşık 200
kişi, Çanakkale Belediyesi önünde bir araya gelerek, Belediye Başkanına
çağrı yaptı. Köy muhtarları, köylerinin Kazdağlarında yer almadığını
söyleyerek, “Hepimiz doğma büyüme bu yöreliyiz. Orman Müdürlüğü buradaki
ağaçların kesimini hepimizin gözü önünde yaptı. Biliyoruz ki kesilen
ağaç 13 bin civarında. Çevre köylüleri olarak bize iş ve aş sağlayan,
işini de düzgünce yaptığını gördüğümüz şirkete karşı haksızlık
yapıldığını düşünüyoruz” dediler. Köylüler, yörede kamp yapan kişilerden
de rahatsız olduklarını dile getirdiler.
Çanakkale Belediyesi önünde toplanan Kirazlı, Karaibrahimler, Serçiler, Aşağışapçı, Yukarışapçı, Karacalar ve Sarıbeyli köylerinden yaklaşık 200 kişi, Belediyeye bir dilekçe sundu. Belediye önünde, muhtarlar adına bir açıklama yapan Serçiler köyü muhtarı Mehmet Ali Uzun, köylerinden Kaz dağının görünmediğini, yaklaşık 40 kilometre mesafe olduğunu söyledi. Kirazlı köyü muhtarı Erkan Can ise, “Bugün burada herhangi bir şey yapmayacağız. Bu arkadaşlarımız işine aşına sahip çıkmak istiyor. Bununla ilgili, eylemlerden desteğini çekmesi yönünde belediye başkanımıza bir dilekçe vereceğiz” dedi.
Daha sonra 6 köy muhtarı, Belediye binasına girerek hazırladıkları dilekçeyi görevlilere teslim etti. Dilekçede, “Köylerimiz civarındaki altın ve gümüş madenine karşı birileri sürekli karalama yapıyor. Ama anlatılanların çoğu ya eksik ya yanlış. Belediye Başkanımız da ne yazık ki bu yanlışa ortak olmakta ısrar ediyor.
En başta, madenin ve köylerimizin içinde yer aldığı bölge söylendiği gibi Kazdağları’nda değil. Kazdağları ile aramızda 40 kilometreden fazla mesafe var. Ayrıca, hep söylendiği gibi yüz binlerce ağaç da kesilmedi. Hepimiz doğma büyüme bu yöreliyiz. Orman Müdürlüğü buradaki ağaçların kesimini hepimizin gözü önünde yaptı. Biliyoruz ki kesilen ağaç 13 bin civarında.
Çevre köylüleri olarak bize iş ve aş sağlayan, işini de düzgünce yaptığını gördüğümüz şirkete karşı haksızlık yapıldığını düşünüyoruz. Bu şirket gençlerimize iş veriyor, çocuklarımızın eğitimine destek oluyor, köylerimizin her ihtiyacıyla ilgileniyor. Dağ yolumuzun asfaltlanmasını bile bu şirket yaptı. Yöremize temiz içme suyu verecek göleti yine bu şirket inşa ediyor.
Eksik, yanlış bilgilerle bir süre önce buraya gelip, protesto yapanlar zamanla gerçekleri yerinde gördüler, sonra bölgeden ayrıldılar. Ama hala kim olduklarını ve amaçlarını bilmediğimiz bir grup, köyümüz civarında kamp yapmaya devam ediyor. Her türlü kışkırtmanın, huzursuzluğun olabileceği bu ortamdan ailelerimiz, kadınlarımız, çocuklarımız çok rahatsız.
Komşuluk ilişkimizde yıllardır görüyoruz. Bu madeni işletenler ve orada çalışan mühendis kardeşlerimiz bu bölgeye fayda sağlamak için samimi çaba gösteriyor. Ama, şirketin faaliyetlerini durdurmak için atılan iftiralar; Belediyemizin de buna destek vermesi, adeta yangına körükle gitmek gibi. Bu durum artık bizi işimizden, aşımızdan etme noktasına geldi.
Biz işimizin, geçimimizin derdindeyken; Belediyemizin göstericilere yardım etmesi, onları belediye araçları ile sürekli köyümüze taşımaları, epey gücümüze gidiyor.
Çevre köy sakinleri olarak bu duruma artık ‘YETER’ diyoruz. Çocuklarımız, gençlerimiz için endişe duymadan; rahatsız edilmeden, köyümüzde huzurla yaşamak istiyoruz.
Sayın Belediye Başkanımızın da bu çağrımıza kulak vermesini, göstericilerin bulunduğu kampa artık daha fazla yardım yapmamasını; işimizle, aşımızla ve geleceğimizle oynamamasını talep ediyoruz”. ifadeleri yer aldı. /OBJEKTİFLERE YANSIYAN GÖTÜNTÜLER