Cengiz Holding’in Bayramiç Halilağa köyü yakınlarında, Kazdağları Milli Parkına ise 20 kilometre uzaklıkta yapacağı bakır madeni proje sahası 6 katına çıkartıldıktan sonra bölgede tahminlere göre 1 milyon civarında ağacın kesileceği iddiaları ortaya atıldı. Bölgede başlatılan ağaç kesim faaliyetlerinin ise yasadışı olduğu iddia edilirken CHP’den de üst düzey siyasiler proje alanına gelerek eylem yaptılar.
Truva Bakır Maden Şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamada;
“BAKIRDA ÜLKEMİZİN İHTİYACININ YERLİ KAYNAKLARDAN KARŞILANMA ORANI ARTACAKTIR”
Halen mahkeme safhasının sürdüğü ve projenin ÇED raporlarına itirazların yapıldığı belirtilirken Cengiz Holding’den Halilağa Bakır Madeni Projesi ile ilgili olarak açıklama yayınlandı. Cengiz Holding tarafından yayınlanan açıklamada iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulanarak; “Halilağa Bakır Madeni projemiz ülke ekonomisine sağlayacağı faydanın yanında yerel kalkınma için de itici güç olacağını vurgulamak isteriz. 400 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek projemiz, yıllık 6 milyon tonluk cevher üretimiyle Türkiye’nin yıllık 200 milyon dolarlık bakır ithalatının önüne geçecektir. Böylece modern dünyanın vazgeçilmez hammaddesi olarak tüm yeni teknolojilerde kullanılan ve gelecek 15 yılda talebin iki katına çıkması beklenen bakırda ülkemizin ihtiyacının yerli kaynaklardan karşılanma oranı artacaktır” denildi.
“YATIRIM DÖNEMİ BOYUNCA BÖLGEYE 100 MİLYON DOLAR KATKIDA BULUNULACAK”
Bakır Madeninde çalışmak üzere ilçe ve bölgedeki köylerden iş başvurusunda bulunulduğu, bu sayının da 1200 kişiye ulaştığına dikkat çekilen açıklamada köylülerin de bu projeye olumlu yaklaştığına dikkat çekildi. Açıklamada; “Halilağa Bakır Madencilik planlandığı andan bu yana hiç değişmediği üzere 258 hektarlık fiziki kullanım alanında, 2 yıl arazi hazırlık ve inşaat dönemi, 15 yıl işletme dönemi ve 2 yıl kapatma dönemi olmak üzere toplam 19 yıl proje ömrüne sahiptir. İnşaat döneminde 2.000 kişinin çalışacağı tesisimizde, işletme sürecinde 1000 kişi istihdam edilecektir. Bu istihdamın tamamına yakınını yerel istihdam oluşturacak olup, bugün çevre köy ve ilçelerden 1200’den fazla kişi iş başvurusunda bulunmuştur. Bu başvurular çevre halkının projeye olumlu yaklaştığını göstermektedir. Ayrıca yatırım dönemi boyunca bölgeye 100 milyon dolarlık katkıda bulunulacaktır. Bu da işletmemizin çevre halkına yarar sağlayacağının en güzel göstergesidir” denildi.
“ÇEVRE KÖYLER KALKINACAK, TARIM ALANLARININ SU İHTİYACI KARŞILANACAK”
Bakır madeni proje sahası içerisinde iki gölet yapılacağına dikkat çekilen açıklamada; “İddia edilenin aksine projemiz ile çevre köyler daha da kalkınacak, daha fazla tarım alanı için su ihtiyacı karşılanacaktır. Bölgenin ve bölge halkının ihtiyaçları doğrultusunda hem ekolojik dengeyi hem de ekosistemi korumayı hedefleyen çalışmalarımız doğrultusunda 3,3 milyon metrekarelik tarım arazisinin sulanmasını sağlayacak 3 milyon metreküplük iki adet göletin yapımını üstlenmiş durumdayız” denildi.
“BEKLİDE YER ALTI SUYU KULLANMAYAN TEK SANAYİ ŞİRKETİ OLACAĞIZ”
Bakır madeni işletmesinde hiçbir şekilde yer altı suyu kullanılmayacağına vurgu yapılan açıklamada; “Su kullanımı anlamında belirtmek isteriz ki Halilağa Bakır Madeni tamamlandığında bölgede yer altı suyu kullanmayan belki de tek sanayi şirketi olacaktır. Ek olarak tesisimizin su ihtiyacı, Kocabaş Çayı’ndan sadece feyezan dönemlerinde (ekim-nisan arası) ve halihazırda kullanılmadan denize dökülen taşkın suyunun %10’undan karşılanacaktır” denildi.
“PROJE SAHASINDA 155 BİN AĞAÇ OLDUĞU BİLGİSİ KAMUOYUYLA PAYLAŞILDI”
Orman Bölge Müdürlüğünce proje sahasında 155 bin ağaç olduğu bilgisinin kamuoyu ile paylaşıldığı, 1 milyon ağaç kesilecek söyleminin geçersiz olduğuna dikkat çekilen açıklamada; “Proje alanında kesilecek ağaç sayısına yönelik de kamuoyunu yanıltıcı bilgilerin paylaşıldığını görmekteyiz. Türkiye’de madenler için kesilen ağaç sayısı, ülke genelinde orman gençleştirme çalışmaları için kesilen ağaç sayısının yüz binde 1’i seviyesinde bulunmaktadır. Ülkemizin ağaç varlığına dair veriler Orman Genel Müdürlüğü’nce kayıt altına alınmaktadır. Truva Bakır’ın üretim yapacağı maden sahasında, Orman Genel Müdürlüğü’nce 155.000 adet ağaç olduğu bilgisi paylaşılmıştır. Bunun karşılığı olarak projenin tamamlanmasının ardından proje alanın rehabilitasyonu için 104 milyon TL’lik rehabilitasyon bedeli peşin olarak ödenmiştir. Ek olarak yine Orman Genel Müdürlüğü’ne proje dönemi boyunca 60 milyon dolarlık kira ödemesi yapılacaktır. Bunun dışında hiçbir ağaç kesimi yapılmayacaktır ve projenin yapım aşamasında ve sonrasında 1 milyon ağaç şirketimizce dikilerek, bugüne kadar olduğu gibi doğamıza sahip çıkılacaktır” denildi.
“TARİHİ, KÜLTÜREL VE SPORTİF FAALİYETLERİ DESTEKLİYORUZ”
Bölgede tarihi ve kültürel faaliyetlerin desteklendiğine dikkat çekilen açıklamada; “Öte yandan Truva Bakır tarafından bölgenin tarihi ve kültürel faaliyetleri de desteklenecektir. Günümüzden 86 bin yıl öncesine ait insan izlerinin yer aldığı İnkaya Mağarası’nda süren arkeolojik kazılar Truva Bakır sponsorluğunda devam etmektedir. Ayrıca A Takım’da bulunan 17-28 yaşları arasındaki 14 oyuncusuyla ligdeki başarılarını üst seviyeye taşımayı hedefleyen Yeşil Bayramiç Spor Kulübü Kadın Voleybol Takımı’nın 2020 yılından bu yana da en büyük destekçisi olmaya devam etmekteyiz. Bugüne kadar olduğu gibi ülkemizin ve bölgenin ekonomik kalkınmasında öncü rol oynamaya devam edeceğimizi taahhüt etmekteyiz” ifadelerine yer verildi.