GÖKÇEADA! Nasıl gidilir, ne yapılır?
Gökçeada, Ege Denizi’nin kuzeyinde Saros Körfezi’nin girişinde bulunur, Türkiye’nin en büyük adasıdır. 91 kilometrelik kıyı şeridi bulunan ada, Türkiye için güneşin en son battığı yerdir, ülkemizdeki 11 sakin kentten (Cittaslow) biri olarak dikkat çekmektedir. Yılın ortalama 300 günü rüzgarlı olan Gökçeada, rüzgarıyla sörf tutkunları için özel bir yer haline gelmiştir. Sert rüzgarlarına rağmen her zaman denize girilebilecek sakin bir koy bulunabilmektedir. Gökçeada, denizin, doğanın tadını çıkarabileceğiniz, dalış yapabileceğiniz eşsiz mekanlardan biridir.
GÖKÇEADA’YA NASIL GİDİLİR?
Gökçeada’ya Çanakkale’nin deniz ulaşım şirketi Gestaş’ın feribotlarıyla gidilmektedir. İzmir istikametinden gelen tatilciler, önce Çanakkale’den Eceabat veya Kilitbahir’e feribotla geçiş yapmalıdır. Yaklaşık 20 km karayolu yolculuğunun ardından Kabatepe İskelesi’ne gelindikten sonra buradan 1.5 saatlik feribot yolculuğuyla Gökçeada’ya geçilir.
İstanbul istikametinden gelen tatilciler, direkt karayoluyla Kabatepe’ye ulaşabilirler. Ankara-Bursa bölgesinden gelen tatilciler ise, Lapseki’den Gelibolu’ya feribotla Çanakkale Boğazı’nı geçtikten sonra, araçla 45 km karayolu yolculuğunun ardından Kabatepe İskelesi’ne varabilmektedirler.
Gökçeada feribot sefer tarifeleri için https://www.gdu.com.tr/sefer-tarifeleri
ziyaret edebilirsiniz.
/—————————————————————–/
BOZCAADA! Nasıl gidilir, ne yapılır?
Ege Denizi’nin kuzeyinde, Çanakkale Boğazı’nın girişinde yer alan ve Türkiye’nin en büyük üçüncü adası olan Bozcaada, Çanakkale’ye bağlıdır.
Bulunduğu konum itibariyle farklı bir iklim yapısına sahip olan adada, Ege Denizi’nde yer almasına rağmen Akdeniz iklimi hâkimdir ve Çanakkale Boğazı’nın girişinde yer alması nedeniyle kuzey rüzgârları da oldukça fazla hissedilir.
Bozcaada küçük bir yerleşim yeri olmasına rağmen güzel ve kaliteli vakit geçirilebilecek pek çok yer ve pek çok aktivite bulunmaktadır. Bunların başında minibüsle ada turu yapmak, sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar süren tekne turuna çıkmak, şarap tadım derslerine katılmak, dalış yapmak, yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, adaya özgü yetiştirilen tüm üzümleri görebileceğiniz bağ yolunda yürüyüş yapmak, at binmek, kitesurf ve seramik dersleri ve cam atölyesine katılmak gösterilebilir.
BOZCAADA’YA NASIL GİDİLİR?
Bozcaada’ya Çanakkale’nin deniz ulaşım şirketi Gestaş’ın feribotlarıyla gidilmektedir. İstanbul istikametinden gelen tatilciler, önce Gelibolu’dan Lapseki’e veya Eceabat’dan Çanakkale’ye arabalı feribot ile Çanakkale Boğazı’nı geçtikten sonra Çanakkale merkezden 60 km karayolu yolculuğunun ardından Geyikli İskelesi’nden Bozcaada’ya geçiş yapabilmektedir. İzmir istikametinden gelen tatilciler ise, direkt Ezine ilçesine bağlı Geyikli İskelesi’nden Gestaş Deniz Ulaşım’a ait arabalı feribotlar ile Bozcaada’ya varabilmektedirler. Geyikli-Bozcaada arası deniz yolculuğunuz yaklaşık 30 dakikadır.
Bozcaada feribot sefer tarifeleri için https://www.gdu.com.tr/sefer-tarifeleri
ziyaret edebilirsiniz.
/—————————————————————–/
Kilitbahir Kalesi
Kilitbahir Kalesi, Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir Köyü’nde bulunur. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462-1463 yıllarında, beraber inşa edildiği Çimenlik kalesi ile birbirlerine karşılıklı duracak şekilde yaptırılmıştır.
Kilitbahir Kalesi’nin adı, deniz kilidi anlamına gelir. Çanakkale Boğazı’na giriş çıkış yapmak isteyen tüm gemiler bu hatta geldiklerinde durdurulmuş ve kontrol edilmişlerdir.
Kilitbahir Kalesi, Çanakkale Savaşları’nda, bulunduğu konum ve eşsiz mimarisiyle çok önemli bir rol oynamıştır. Bu kale, 14 Kasım 1980’de Kültür Bakanlığı tarafından “Korunması Gereken Kültürel Varlık” olarak tescil edilmiştir.
KİLİTBAHİR KALESİ’NE NASIL GİDİLİR?
Gestaş Deniz Ulaşım şirketi, Çanakkale merkez iskeleden, Kilitbahir’e her gün seferler düzenlemektedir. İstanbul istikametinden gelenler için Çanakkale’e geçmeden önce mutlaka gezilip görülmesi gereken bir tarihtir.
Kilitbahir feribot sefer tarifeleri için https://www.gdu.com.tr/sefer-tarifeleri
ziyaret edebilirsiniz.
/—————————————————————–/
Aynalı Çarsı
Çanakkale merkezde bulunan Aynalı çarşıdan içeri girdiğiniz anda kendinizi o zamanlara gitmiş gibi hissedecek, bir yandan da o meşhur Çanakkale türküsünü mırıldanırken bulup yaşayan tarihe tanıklık edeceksiniz.
Aynalı Çarşı, günümüzde turistik anlamda ziyaret edilen ve içerisinde bulunan yüzlerce hediyelik eşya dükkanları ile tarihi bir alışveriş merkezi konumundadır. Çanakkale’ye giden çoğu kişinin ziyaret ettiği, hediyelik eşyalar aldığı Aynalı Çarşı, onca yıla ve zorluğa rağmen eski günlerindeki gibi kalabalık, canlı ve hala alışverişin yapıldığı bir tarihtir.
AYNALI ÇARŞI’YA NASIL GİDİLİR?
Çanakkale şehir merkezinde bulunan çarşıya ulaşım Çanakkale’nin neresinde olursanız olun oldukça kolaydır. Merkezde bulunan Gestaş Feribot İskelesinden 5-10 dakikalık yürüme mesafesi ile çarşıya ulaşabilirsiniz.
Feribot sefer tarifeleri için https://www.gdu.com.tr/sefer-tarifeleri
ziyaret edebilirsiniz.
/—————————————————————–/
Gelibolu Tarihi Milli Parkı
Çanakkale ili sınırları içerisinde bulunan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, 1973 yılında, Gelibolu yarımadasının güneyinde, Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakasında 33.000 hektarlık bir alana yapılmış büyük bir parktır.
I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Kara ve Deniz Savaşlarının yapıldığı alanlar Gelibolu Yarımadası içerisinde yer almaktadır. Yarımada da, batık gemiler, siperler, toplar, kaleler ve savaşla ilgili yüzlerce kalıntıyla beraber 60.000′den fazla Türk şehidinin ve 250.000′i aşan İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin mezarları ve anıtları bulunmaktadır.
GELİBOLU TARİHİ MİLLİ PARK’A NASIL GİDİLİR?
Gelibolu Tarihi Milli Park’a İstanbul ve Edirne’den, Tekirdağ ve Gelibolu yolu kullanılarak; Bursa, Ankara ve İzmir’den ise Gestaş Deniz Ulaşım’ın Çanakkale’den Eceabat ve Kilitbahir’e her gün düzenlemiş olduğu feribot seferiyle ulaşılır. En yakın havaalanı ise Çanakkale’dedir.
Feribot sefer tarifeleri için https://www.gdu.com.tr/sefer-tarifeleri
ziyaret edebilirsiniz.
Truva Antik Kenti
Çanakkale Boğazı’nın Asya kıtasında bulunan ve merkeze 25 km. uzaklıktaki Tevfikiye köyü sınırlarında yer alan Troya kenti, binlerce yıllık geçmişi ile dünyanın en bilinen antik kentlerinden biridir.
TRUVA ANTİK KENTİ’NE NASIL GİDİLİR?
İstanbul istikametinden gelecekler, Eceabat veya Kilitbahir İskelesi’nden Çanakkale merkez iskeleye ulaşıp, sonrasında karayolu ile Çanakkale merkezden yaklaşık 30 km. mesafede bulunana Truva antik kentine ulaşabilirler. Ezine yoluna çıktıktan sonra kuzeye doğru ilerlenmeli; Çıplak köyü istikametinde devam edilmelidir.
Feribot sefer tarifeleri için https://www.gdu.com.tr/sefer-tarifeleri
ziyaret edebilirsiniz.
57. Alay Şehitliği
57. Alay, Çanakkale Savaşı sırasında, 15 Nisan 1915’te Anzak Çıkarmasını durdurması ve verdiği büyük kayıplarla efsaneleşmiş bir alaydır.
Günümüze kadarki sürede, 57.Alay Sancağı nerede sorusuna dair herhangi bir bilgi sonuca ulaşılamamıştır. Ancak, Türk ordu geleneğinde sancak kutsaldır ve asla yere düşürülmez, düşmana teslim edilmez, bu görüş göz önünde bulundurulduğunda, en son Filistin Cephesinde savaşan Alay’ın İngilizler tarafından esir alınırken, sancağını teslim etmeyerek imha etmiş olmasının kuvvetli bir ihtimal olduğu değerlendirilmektedir.Bu kahramanların anısına o günden beri Türk Ordusu’nda 57. Alay bulunmamaktadır. 57.Alay şehitliği Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda Kanlısırt’ta bulunmaktadır. İşte o kahramanlar, hala oradalar hala o tepeyi bekliyorlar!
57. ALAY ŞEHİTLİĞİ’NE NASIL GİDİLİR?
57. Alay Şehitliği ve Anıtı, Çanakkale il sınırlarında bulunan Gelibolu Yarımadası Kanlısırt’ta bulunan bir anıttır.
İzmir istikametinden gelen tatilciler, önce Çanakkale’den Eceabat veya Kilitbahir’e feribotla geçiş yapmalıdır. Yaklaşık 45 km karayolu yolculuğunun ardından Gelibolu Yarımadasına ulaşacaklardır.
İstanbul istikametinden gelen tatilciler, direkt karayoluyla Gelibolu Yarımadası’na ulaşabilirler. Ankara-Bursa bölgesinden gelen tatilciler ise, Lapseki’den Gelibolu’ya feribotla Çanakkale Boğazı’nı geçtikten sonra, Gelibolu Yarımadası’nda bulunan 57. Alay Şehitliğini ziyaret edebilirler.
Feribot sefer tarifeleri için https://www.gdu.com.tr/sefer-tarifeleri
ziyaret edebilirsiniz.