Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, 61’nci Uluslararası Troia Festivali öncesinde düzenlediği basın toplantısı ile gündem değerlendirmelerinde bulundu. Seçimlerin üzerinden 4 ay geçtiğini ve bu süreçte Çanakkale Belediyesinin faaliyetleri hakkında bilgi veren Muharrem Erkek, Ulaşım sorunu, Cuma Pazarı’nın yenilenmesi, yeni hayvan barınağı, Yayalaştırma ve Esenler Mahallesinde yapılacak olan 75 dönüm büyüklüğündeki şehir parkı, belediyenin SGK borcu gibi birçok konularda açıklamalarda bulundu.
“HALKÇI, SOSYAL VE KATILIMCI BELEDİYECİLİK ANLAYIŞIMIZLA HİZMET EDİYORUZ”
Belediye Başkanı Muharrem Erkek, yaptığı değerlendirmede; “9 Nisan tarihinde mazbatamızı almıştık ve yaklaşık 4 aydır görevdeyiz. Bu vesile ile Çanakkale halkına bizlere göstermiş oldukları güvenden dolayı teşekkür ediyoruz. Bizde seçim sürecinde Halkçı Belediyecilik Taahhütnamesini imzalamıştık. Halkçı belediyeciliği yönetim anlayışımızın tamamen merkezine alarak görevimizi yapıyoruz. Bu müstesna kentimizi korumamız gerekiyor; tarihi ve kültürel değerleri, doğası ve boğazıyla, her şeyiyle olağanüstü bir kentte yaşıyoruz. Bu kentin geleceğini de hep birlikte planlamamız gerekiyor. Bizimde bu vesile ilk hayata geçirdiğimiz projemiz “Anlat Çanakkale” oldu. Seçim vaatlerimiz arasında da vardı bu projemiz; kentimizin geleceğini hemşerilerimize sorduk. Anketimize 1201 kişi katıldı, çok önemli tespitler, faydalandığımız değerlendirmeler oldu. 2025-2029 stratejik planlarımıza çok önem veriyoruz. Kurulumuz yaklaşık 15 farklı temada katılımcı demokrasiye verdiğimiz önemin bir sonucu olarak paydaş toplantılar gerçekleştirdik. Üniversitemizden, STK’lardan, dernek ve siyasi partilerden toplam 700 kişi katıldı. Stratejik planımız son derece katılımcı bir şekilde hazırlıyoruz” dedi.
“YAYALAŞTIRMA PROJESİNDEN OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER ALIYORUZ”
Çarşı bölgesinde 1 Temmuz’dan bu yana devam eden Yayalaştırma projesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Belediye Başkanı Muharrem Erkek, “Seçim sürecinde taahhüt ettiğimiz eski Çanakkale olarak tabir ettiğimiz bölgede yayalaştırma projemizi hayata geçirdik. İleride; tamamen bölgenin trafiğe kapatılması gerektiğine inanıyoruz. Bölgede sergiler, müzeler olmalı, sanat sokakları olmalı, kültür ve sanat ağırlıklı bir bölge olmalı, kent tarihinin de korunduğu bir bölge olmasını hayal ediyoruz. Aslında bölgeye hiç araç trafiğine sokmamalıyız, bunu tabi ki adım adım yapacağız. Balıkhane, Fetvane, Adliye ve Küçük Hamam sokaklarda uygulamamız başladı. Esnafımız açısından da önemli, hemşerilerimiz açısından da önemli. Memnuniyet her geçen gün yükseliyor” dedi.
HPV AŞISI KAMPANYASI 2 EYLÜL’DE BAŞLAYACAK
Çanakkale Belediyesinin yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Muharrem Erkek, “Son yıllarda motosiklet kullanımı Çanakkale’de arttı. Eski emniyet binasının yanına 250 motosikletli araç parkı yaptık. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversite mezunu gençlerimize ücretsiz KPSS kursu düzenledik. Çok değerli öğretmenlerimiz nezaretinde verilen derslere 954 katılımcıya dersler verildi. Bunu da önümüzdeki yıllarda sürdüreceğiz. Üniversitemiz ile imzaladığımız protokol kapsamında ücretsiz HPV aşısı kampanyamızı 2 Eylül tarihinde başlayacağız. Türkiye’de İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinden sonra bunu vatandaşa sağlayan üçüncü il olacağız. Sosyal yardım alan kadınlarımız ve genç kızlarımız bundan faydalanabilecekler. Üniversite kazanan gençlerimize ücretsiz danışmanlık hizmeti verdik. Afet ile mücadele kılavuzumuzu hazırlayıp vatandaşlarımızla paylaşmaya başladık. Tüm projelerimizi anlatmaya gerek yok; halkçı ve sosyal belediyecilik anlamında Çanakkale Belediyesi önemli çalışmalara imza atan bir belediyedir. Dar gelirli ve yaşlılarımıza evde temizlik hizmetleri gibi, kent temizliği ve altyapı çalışmalarımız zaten kesintisiz devam ediyor. Spor, kültürel ve sanatsal etkinliklerimiz devam ediyor. Açık hava sineması etkinliklerimize gösterilen ilgi bizleri mutlu ediyor” dedi.
“ÇANAKKALE’Yİ FESTİVALLER ŞEHRİ YAPMAMIZ GEREKİYOR”
Çanakkale’nin kültürel ve sanatsal faaliyetlerine hız kesmeden katkı sunmaya devam edeceklerini belirten Belediye Başkanı Muharrem Erkek; “Çanakkale’de ilk kez Jazz Festivali düzenlendiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Muharrem Erkek; “4 gün boyunca süren ve ilk kez düzenlenen Jazz Festivali düzenledik. Bunu önümüzdeki yıllarda devam etmek istiyoruz. Çanakkale’yi festivaller şehri yapmamız gerekiyor. Tarihi, turizm ve kültür kenti yapmamız lazım. Daha birçok festival ve kongreler düzenlemeliyiz. Tahta At Çocuk Şenliği, Tohum Takas Şenlikleri düzenliyoruz. Son dönemde meydana gelen yangınlar nedeniyle de çiftçilerimize tohum desteği sağlıyoruz” dedi.
“ATIKSIZ, İZMARİTSİZ TERTEMİZ BİR ÇANAKKALE’Yİ HEP BİRLİKTE YARATACAĞIZ”
Belediyenin atık yönetimi ve temizlik çalışmalarına dikkat çeken Belediye Başkanı Muharrem Erkek, “Atık yönetimi konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Atıksız, izmaritsiz tertemiz bir Çanakkale’yi hep birlikte yaratacağız. Geri dönüşümle ilgili, ayrıştırma ile ilgili farkındalık yaratan çalışmalarımız var. Mobil atık merkezleri kuruyoruz. Pil, plastik, organik atıkların ayrı ayrı toplanmasını önemsiyoruz. Çanakkale bu konuda diğer şehirlere göre bana göre daha şanslı. Cezalar veya yaptırımlarla değil; duyarlılığı arttırarak, bilinçlendirerek bunları yapacağız. Vatandaşlarımızda duyarlı olsunlar; lütfen sokaklarımıza izmaritlerimizi, çöplerimizi atmayalım. Temizlik konusuna önem veriyoruz; cadde ve sokaklarımız düzenli olarak temizleniyor ama bazen ara sokaklarda çöp toplama konusunda sıkıntılar olabiliyor. Bunları da çözmeye çalışıyoruz” dedi.
HOMEROS BİLİM, KÜLTÜR VE SANAT ÖDÜLÜ İLBER ORTAYLI’YA VERİLECEK
9 – 13 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 61’nci Uluslararası Troia Festivali için hazırlıkların tamamlandığını belirten Muharrem Erkek; “Bu yılki festivalde birbirinden ünlü sanatçı, müzik grupları, sanatsal ve kültürel faaliyetlerle Çanakkale halkını bir araya getireceğiz. 1963 yılında başlayan Troia Festivalinin yapılmasında emeği geçen büyüklerimizi minnetle anıyor, bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz. Torya çok ciddi bir marka, önemli bir değerimiz. Çok önemli etkinliklerimiz olacak. Bu yılki Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülünü ünlü tarihçimiz Prof.Dr. İlber Ortaylı’ya takdim edeceğiz. Festival açılışı 10 Ağustos 2024 günü Troia Antik Kentinde gerçekleştirilecek. Festivallimize tüm Çanakkale halkını davet ediyoruz” dedi.
“SOKAK HAYVANLARI İÇİN 20 DÖNÜM ARAZİMİZE BARINAK İNŞA EDECEĞİZ”
Sokak Hayvanları Yasasının çıkmasından duyduğu üzüntüyü ifade eden Belediye Başkanı Muharrem Erkek; “Yakın dönemde temelini atacağımız projelerimiz olacak. Altyapılarını hazırlıyoruz. Çok gündemde olan bir konu var; hayvan hakları. Bizim felsefemizde inancımızda; tüm varlıklar doğanın bir parçasıdır, can dostlarımızla birlikte yaşıyoruz. Başıboş sokak köpekleri sorunumuz olduğunun da farkındayız. Onları tabi ki toplayacağız, rehabilite edeceğiz, kısırlaştırıyoruz. Ancak asla onların canlarına son vermiyoruz; bu yaklaşımı da doğru bulmuyoruz. Can dostlarımızın yaşamını kasten son vermeye hakkımız olduğunu da düşünmüyorum. Bu sorunu çözmek için de yeni bir projemizi hayata geçireceğiz. İhale aşamasındayız; yeni bir rehabilitasyon ve hayvan barınma merkezimizi yapacağız. Eski barınağımız için de çalışmalarımız sürüyor. 20 dönüm alana yapacağımız yeni barınağımız ile kentimizdeki sokak hayvanları sorununu azaltacağımıza inanıyoruz” dedi.
75 DÖNÜMLÜK DESTİNASYON MERKEZİ; KENT PARK
Seçim vaatlerinden birisi olan Kent Park ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Muharrem Erkek; “75 dönümlük kent park projemizi önemsiyorum. Saha iyileştirme çalışmalarımız devam ediyor. Projemizi de hazırladık; spor alanları, etkinlik alanlarıyla, özellikle her yaştan genç ve çocuklarımızın gelişimi için çok önemli alanlar yaratacağız. Halk bahçemiz yaklaşık 30 dönüm, Kent Park projemiz bunun 2,5 katı büyüklüğünde bir alanda olacak ve bunu Çanakkale halkımıza kazandıracağız” dedi.
“ULAŞIM SORUNU İÇİN LİYAKATLİ KADROLARLA PLANLI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ”
Çanakkale’de yaşanan trafik sorunu ile toplu taşıma sistemi ile ilgili sorunları çözmek için çalıştay düzenleyeceklerini belirten Belediye Başkanı Muharrem Erkek; “Eylül sonu itibariyle Çanakkale’nin ulaşım sorununu çözmek amacıyla bir Ulaşım Çalıştayı düzenleyeceğiz. Bu konuda çalışmalarımızı tamamladık, kent içi toplu taşıma sistemleri ile ilgili çok önemli bilim adamlarıyla çalışıyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesinden, ÇOMÜ’den akademisyenlerimizde katılacaklar. Bu çalışmalara göre yeni ulaşım planı yapacağız. Bizim çözülemeyecek hiçbir sorunumuz yok ancak liyakatli kadrolarla, alanının uzmanlarıyla planlı bir şekilde çalışarak, acele etmeden hareket etmemiz gerekiyor” dedi.
TÜRKAN SAYLAN SOSYAL TESİSLERİ İÇİN YARILMA AÇILACAK
Belediye Başkanı Muharrem Erkek açıklamalarının devamında Türkan Saylan Sosyal tesislerinin yerine yapılacak kültür merkezi ile ilgili olarak ise; “Türkan Saylan sosyal tesisleri ile ilgili bir çalışmamız da var. Kentimizin en müstesna yeri olan bu bölge için; bir uluslar arası yarışma açacağız. Kültür Sanat Galerisinin olduğu ve mülkiyeti belediyemize ait şu an İl Kültür Turizm Müdürlüğünün olduğu binanın arkasındaki otopark alanı da belediyemize aittir. Bu tesisin arkasındaki otopark alanı da belediyemize ait. Burasını Çanakkale Boğazı ile yapıyı buluşturan, içerisinde önemli sergi salonlarının, inovasyon alanlarının olduğu bir tesis kazandırmak istiyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
“57 MİLYON TL TUTARINDA SGK BORCUMUZ VAR”
SGK borçları ile ilgili soruya Belediye Başkanı Muharrem Erkek şöyle yanıt verdi; “Çanakkale Belediyesi mali açıdan iyi bir durumda diyebiliriz. Birçok belediyeden daha iyi olduğumuzu söyleyebilirim. SGK’ya borcumuz var; yanlış hatırlamıyorsam 57 milyon TL yapılandırılmış borcumuz var. Vergi borçlarımızın tamamını kapattık, Maliyeye herhangi bir borcumuz bulunmuyor. Bizim sorunumuz olmaz ama Merkezi yönetim şunu unutmasın; belediyeler de birer kamu kurumudur. Belediyeler yerinden yönetilir, vatandaş açısından önemlidir. Biz tüm Çanakkale halkına hizmet ediyoruz. Belediyelerin hizmetlerini engellemek açısından bazı uygulamalar getirmek yerel demokrasilere, yerel hizmetlere darbedir. Çanakkale Belediyesi olarak biz ödemeler konusunda sıkıntı yaşamayız ancak birçok belediye sıkıntı yaşayabilir.”
“TAAHHÜT ETTİĞİMİZ PROJELERİ HAYATA GEÇİRMEK İÇİN HER TÜRLÜ ZORLUĞU AŞARIZ”
Merkezi iktidarın muhalif belediyeleri iş yapamaz hale getirmek için bu kararları aldığını hatırlatan Belediye Başkanı Muharrem Erkek; “SGK alacaklarının sanırım yüzde 3’ü belediyelere ait. Kalan yüzde 97’si kimlere aitmiş, SGK açıklasın. Belediyelerden tahsil edilirken bu borçlar geriye kalan yüzde 97’lik borçlar neden tahsil edilmiyor onları da açıklasınlar. Bu yapılanı doğru bulmuyorum, yanlıştır, belediyelerin yatırımlarını engellemek için de bazı adımlar atılacağını duyuyoruz. Bu gibi teşebbüslerden lütfen vazgeçsinler. Merkezi ve yeel yönetimler halka hizmet için tam bir dayanışma içerisinde çalışmalıdırlar. Çanakkale olarak bizler şanslıyız; üniversitemizle olsun, valiliğimizle olsun tüm kamu kurumları ile dayanışma ve uyum içerisinde çalışıyoruz. Buna bizde çok önemsiyoruz. Çünkü bu halkımızın faydasınadır, engellemeler doğru değildir. Seçimler üzerinden 4 ay geçti, neden o gün yapmadınız da bugün yapıyorsunuz? İller Bankasının kesintileri yüzde 40’ı aşamazlar. Bazı yetkilerle yüzde 40’ı da kaldıracaklarmış, duyuyoruz. Çanakkale Belediyesi olarak taahhüt ettiğimiz projeleri hayata geçirmek için her türlü zorlukları aşarak çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
“SARIÇAY İLE BARBAROS MAHALLESİNİ BİRBİRİNE BAĞLAYACAĞIZ”
Sarıçay düzenlemesi ve Cuma Pazarı’nın yenilenmesi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Muharrem Erkek; “Cuma Pazarı üzerine ve Sarıçay bölgesi üzerine çalışmalarımız var. Pazaryerlerini çalışmış çeşitli firmalarla görülüyoruz. Kapalı mı olmalı yoksa dört bir yanı yine açık mı olmalı, buna bakacağız. Cuma Pazarına Sarıçay düzenlemesi ile birlikte yaklaşmamız gerekiyor. Çimenlik Kalesi’nin yanından Talimhane sokaktan yeni bir bağlantı yapacağız, Sarıçay’ın ağzından Barbaros mahallesine. Bölgede kamulaştırılması gereken birkaç parsel alan var. Burası için Belediye Meclisinden karar alacağız. O yolu açmamız gerekiyor, yeni bir bağlantı yolu ile Barbaros mahallemizde birleşerek Sarıçay’ın rekreasyonu, Cuma Pazarının yenilenmesi gibi projeler zaman alan projeler. Ülkemizde ciddi ekonomik kriz ve belirsizlikler yaşanıyor. Bundan en çok da belediyeler etkileniyor. Düzenlediğimiz birçok ihaleye katılımcı olmuyor. Firmalar önünü göremiyor” dedi.