Çanakkale Valisi Doç.Dr. Ömer Toraman başkanlığında, 2024 Yılı Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Emniyet Müdürü Kenan Kurt, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ersin Arslan ve Sahil Güvenlik Komutanı Yzb. Derya Kara Eldemir katıldı. 2024 yılı içerisinde başta Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin suç ve suçlulara yönelik özveri ile çalışma gösterdiklerine dikkat çeken Vali Toraman; suç oranlarının düşmesinde kolluk kuvvetlerinin sıkı denetimlerinin büyük etkisi olduğu, suç türlerinin de azalma görüldüğünü vurguladı.
“TERÖRLE MÜCADELEMİZİ KARARLILIKLA SÜRDÜRÜYORUZ”
Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde üç kurumumuzda meydana gelen suçları aydınlatmak amacıyla birlikte faaliyet yürütüyorlar. Çanakkale’de Terörle mücadele kapsamında PKK/KCK terör örgütüne 26 operasyon yapıldı. Bu operasyonlarda 47 şahıs gözaltına alındı. Dördü mahkeme tarafından tutuklandı. Fethullahçı terör örgütüne karşı da 2024 yılında 230 operasyon yapıldı. Bu operasyonlar neticesinde 48 şahıs gözaltına alındı Beşi tutuklanarak cezaevine gönderildi. DEAŞ terör örgütüne 3 operasyon yapılmış 3 şahıs gözaltına alınmış 1’i adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır” dedi.
“SUÇLARI AYDINLATMA ORANIMIZ YÜZDE 98”
Vatandaşlarımızın günlük yaşamlarında en çok karşılaştıkları suçlar Asayiş başlığı altında meydana geliyor. Bunu da bizler ikiye ayırıyoruz; ilki kişilere karşı işler suçlar diğeri ise mal varlıklarına yönelik suçlardır. Konut dokunulmazlığı, kasten öldürme, hürriyetten yoksun kılma, hüzur ve sükunu bozma, cinsel taciz, hakaret, çocuklara yönelik cinsel istismar, kasten yaralama, cinsel saldırı ve tehdit suçları kişilere karşı işlenen suçlar kapsamındadır. 2023 yılında 10 suç türü kapsamında 10 bin 384 olay yaşanırken; 2024 yılında bu sayı 9 bin 441’de kalmıştır. Kişilere karşı işlenen suçlarda geçtiğimiz yıl olayları aydınlatma oranı yüzde 97 iken 2024 yılında bu oran yüzde 98’e çıkmıştır” dedi.
“FAİLLERİ BULMAK EKSTRA ÇABA VE ZAMAN GEREKTİRİYOR”
Asayiş olayları kapsamında mal varlıklarına yönelik suçlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Vali toraman; “Asayiş suçlarından mal varlığına karşı işlenen suçlardan 2023 yılında mal varlığına karşı işlenen 7 önemli suç türüne baktığımızda 5 bin 148 olayın meydana geldiğini 2024 yılında ise mal varlığını 7 önemli suç türünde toplam 3 bin 907 olayın meydana geldiğini görüyoruz. Bu mukayese bize sunu gösteriyor; yüzde 2’4lük bir azalış meydana gelmiş. Mal varlığına karşı işlenmen suçların aydınlatma oranının yüzde 50 oranının olduğunu 2024 yılında aydınlatma oranın yüzde 55’e çıktığını görüyoruz. Failini bulmak ekstra çaba ve zaman gerektiriyor. O nedenle aydınlatma oranları düşük gözükebilir. Bu dosyalarımız aydınlatılıncaya kadar açık tutuluyor. Fail bulma gayeleri zaman alıyor” dedi.
“ORGANİZE SUÇ ÇETELERİNE 1 YILDA 30 OPERASYON DÜZENLENDİ”
Çanakkale’de organize suç çetelerine yönelik çalışmalara ara vermeksizin devam edeceklerini belirten Vali Toraman; “Suç örgütleri Çanakkale’de de yoğun m mücadele ettiğimiz yapılar. Bunlar ferdi suçlardan daha tehlikeliler. Bunlar örgütleri tespit etmek ve bunları takip edip delillendirip adli mercilere intikal ettirdiğimizde kanunların öngördüğü cezaları almaları için kolluk kuvvetlerimiz teknolojiden istifade ediyorlar. Bu faaliyetlerin neticesinde 2024 yılında organize suç örgütlerine 30 operasyon gerçekleştirildi. 57 şahıs gözaltına alındı. 12si tutuklanarak cezaevine sevk edildi. İl seviyesinde bir suç örgütü de tamamen çökertilmiştir” bilgisini verdi.
“UYUŞTURUCU İLE GRAM GRAM MÜCADELE EDİYORUZ”
Çanakkale’de özellikle uyuşturucu madde satışına karşı kararlı bir şekilde mücadele edildiğine dikkat çeken Vali Toraman; “Uyuşturucu hem maddi hem de manevi yönleriyle vatandaşı perişan ediyor. Bununla gram gram mücadele ediyoruz. Bir meblağ önemsemiyoruz 1 kilogramla 1 gram arasında bizim için fark yok. Önemli olan vatandaşlarımızdın bu musibetten uzak tutulması. Uyuşturucu ile mücadelede 223 operasyonda 313 şahıs gözaltına alındı 174 şahıs tutulandı. Uyuşturucu madde kullanan şahıslarda 1412 şahıstan 1221 şahıs gözaltına alındı. 17 tanesi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Toplamda 11 şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Uyuşturucu madde miktarına baktığımız muhtelif cinste toplam 92 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi 10 bin civarında uyuşturucu hap 2 bine yakında kök kenevir maddesi ele geçirildi. Bunların kökünü kazıyıncaya kadar bütün ilçelerimizle birlikte mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
“SUÇ; GERÇEK HAYATTA DA İŞLENSE SANAL ALEMDE DE İŞLENSE FARK ETMEZ”
Emniyet güçlerinin sadece sosyal hayatta değil; sanal dünyada da denetimlerini sürdürdüğünü belirten Vali Toraman; “Gerçek hayatta suç olan her türlü fiil sanal âlemde de işlendiğinde suçtur. Gerçek hayatta bir vatandaşları dolandırdıysanız bu suçtur sanal alemde de dolandırdıysanız bu da suçtur. 2024 yılında Siber suçlarla mücadelede 2 bin 570 hesabını tespit etmişiz. Tespit edilen şahıslar ve hesapların konusu sanal alemde su işlediği için bu tespit yapılmış. Bunlar baktığınızda gerçek hayatta işlenen suçlar ile birebir örtüşüyor” dedi.
“YASA DEĞİŞTİ; RUHSATSIZ SİLAH BULANDIRMANIN CEZASI AĞIRLAŞTIRILDI”
Silahlanmaya yönelik TBMM’de onaylanarak yürürlüğe giren Ruhsatsız silah bulundurma suçunun cezasının arttırılarak hapis cezası verildiğini hatırlatan Vali Toraman; “Çanakkale il genelinde 1 yılda düzenlenen operasyonlar kapsamında 487 silah ve mühimmat ele geçirilmiş, 449 kişi hakkında da yasal işlem yapılmıştır. Artık ruhsatsız silah bulunduran kişilere karşı da hapis cezası verilmektedir” dedi.
“35 VATANDAŞIMIZIN TRAFİK KAZASINDA YAŞAMINI YİTİRMESİ BİZLERİ ÜZMÜŞTÜR”
2024 yılında meydana gelen kazalara baktığımızda 35 vatandaşımız olduğunu görüyoruz. Bunlar son derece bizi üzen rakamlardır. Geçtiğimiz yıl 34 vatandaşımız kazalarda hayatını kaybetmiş. Özellikle vatandaşlarımızdan ricamız, kurallara uyulmasıdır ancak lütfen araç kullanırken cep telefonlarını kullanmayın. Kazaların en büyük sebebinin dikkatsizlik olduğunu unutulmasın. Ölümlü kazaların en büyük sebeplerinden birisi de emniyet kemeri takmamak. Vatandaşlarımız muhakkak emniyet kemerlerini taksınlar” dedi.
AYDA 100 BİN ARAÇ TRAFİK DENETİMLERİNDE GEÇTİ!
2023 yılına göre 2024 yılında trafik denetimlerinin yüzde 30’luk bir artış meydana geldi. 2023 yılında 830 bin civarında araca denetim yapılırken; 2024 yılında 1 milyon 120 bin civarında araca denetim yapılmıştır. 360 bin 383 araca işlem yapılmıştır. Ticari taksi ve okul servislerinde de yoğun bir şekilde denetimlerimiz sürüyor, okullar açılmadan önce servislere eğitim veriliyor ki herhangi bir ihmal meydana gelmesin.
“YETKİSİ OLMAYAN KİŞİLER ARAÇLARINA ÇAKAR TAKAMAZLAR, BU SUÇTUR”
Vatandaşların özellikle trafikte sürücülerin tepkisini çeken, trafik kurallarını ihlal ederek kendilerine ayrıcalık sağlayan Çakarlı Araç sorununun Çanakkale’de de yaşandığı ortaya çıktı. Vali Toraman; “Yetkisi olmamasına rağmen araçlarına Çakar tabir edilen ışıklı ve sesli sistemlerini takan kişilere karşı geçen yıl 46 araca işlem yapılırken 2024 yılında 59 araca işlem yapılmıştır. Yetkisi olmayan kişiler araçlarına Çakar tabir edilen aparatları takamazlar, bu suçtur. Tespit edilmeleri halinde cezai işlem uygulanmaktadır. Çakarlı araç kullanımında yüzde 28 artış olduğunu görüyoruz, denetimlerimiz devam edecektir” dedi.
“ÇANAKKALE’DE 3 BİN 308 SURİYELİ YAŞAMAKTADIR”
Çanakkale Valisi Doç.Dr. Ömer Toraman yasadışı göç ile ilgili verileri de paylaştı. Vali Toraman yaptığı bilgilendirmede; “Geçici koruma statüsü almış il genelinde 3 bin 308 Suriye uyruklu bulunmaktadır. Suriye’den savaş sebebi ile kaçarak devletimiz tarafından geçici koruma statüsü verilen kişilerdir. Birde düzensiz göç kategorisi vardır; ülkemize girişi, bulunması yasadışı olan, hiçbir kaydı olmayan ve yasadışı yollardan ülkemize gelerek başka ülkelere gitme amacı taşıyanları bu kapsamda değerlendiriyoruz. Bir şekilde ülkemiz sınırları içerisine girene bu şahıslara yönelik faaliyetlerimizi sürdürürken yasadışı göçmenleri de yakalamak için gayret sarf ediyoruz. Türkiye bu son üç alanda da çok büyük mesafe kat etmiştir. Çanakkale’de 2024 yılında Bin 108 operasyon düzenlenmiştir. Yasadışı organize eden 432 kişi tutuklanırken; 107 kişi adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştır. 472 araca da el konulmuştur; kimlik denetimlerinde tespit edilen 343 göçmen ise ülkelerine geri gönderilmiştir” dedi.
“EN BÜYÜK YARDIMCIMIZ; VATANDAŞLARIMIZDIR”
Çanakkale’de suç ve suçlulara yönelik mücadeleyi taviz vermeksizin sürdüren personellerine teşekkür eden Çanakkaleli vatandaşlara da çağrıda bulunan Vali Doç.Dr. Ömer Toraman; “Cumhuriyet Başsavcılığımızın koordinesinde, adli makamlarımızla yakın iş birliği çerçevesinde kolluk birimlerimiz büyük bir gayret gösteriyorlar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bizim suç ve suçla mücadelemizde en büyük yardımcımız, en büyük dayanak noktamız vatandaşlarımızdır. Bu vesile ile kıymetli Çanakkaleli vatandaşlarımıza çağrımızdır; en ufak olumsuzlukta, bir suçtan haberdar olduğunuzda kolluk kuvvetlerimize müracaat edin” dedi