ABDURRAHMAN KUZU ; ”SİZİ 10 YILDA YAPTIĞIMIZ YATIRIMLARIN BUGÜNKÜ MALİYETLERİNİ DE HESAPLAMAYA DAVET EDİYORUM.” dedi.
Geçtiğimiz günlerde, Çan Belediye Başkanı Bülent Öz tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada, “Borç ödenmeye devam ettiği halde azalmamakta, aksine artmaya devam etmektedir. Bu durum; dövizin sürekli yükselmesiyle Çan halkının geleceğini ipotek altına almaktadır” ifadeleri ne yer verilmişti.
Çan Belediyesinin resmi sitesinde yapılan açıklamada ise; ”2015 yılında teslim alınan su arıtma tesisi, kanalizasyon ve yağmur suyu şebeke hattı ödemesi için Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansından (JİCA) Japon yeni üzerinden, Türk Lirası karşılığı alınan borç kur artışından kaynaklı yükselmeye devam ediyor…” denilmişti.
İddialar karşısında önceki dönem Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu’dan yanıt gecikmedi.
Abdurrahman Kuzu ”KULLANILAN ALTYAPI ve ARITMA TESİSİ KREDİSİ İLE İLGİLİ YAPILAN AÇIKLAMA NE ANLAMA GELİYOR?
HİÇ BİR İŞ YAPMADAN GEÇEN 3 YILIN BAHANESİ Mİ? YOKSA KALAN 2 YILIN MI?
BU KREDİ İLE YAPILAN ALTYAPI VE ARITMA TESİSİ, BUGÜN YAPILIYOR OLSAYDI BU YATIRIMIN MALİYETİ NE OLACAKTI? ” yanıtı ile Bülent Öz’ün açıklamasına tepki verdi.
Abdurrahman Kuzu yapmış olduğu açıklamanın devamında ise ”8 yıl önce; 2013 yılında Çan’ın en acil sorunu olan altyapı ve arıtma tesisi yapımı için Devletimizin sağladığı İller Bankası aracılığıyla belediyelerin almak için yarıştığı Japon Kalkınma Bankası’nın belediyelere altyapı sorunlarını çözmesi için verdiği krediyi Çan Belediyesi gibi bir çok belediye (örneğin Biga belediyesi) kullanmıştır. Çanımızın yıllardır bekleyen ve şehirlerin tarihlerinde 50 yılda bir karşılaştığı bir yatırımı yaparak ilçemiz büyük bir dertten kurtulmuştur.
O günkü kredi maliyetini bugünkü oranlarla kıyaslayıp işte borcumuz bu kadar arttı demek en basit tabiriyle iş yapmamaya bahane üretmektir. Çünkü 8 yıl önce yapılan bu yatırımın maliyeti ile bugün aynı yatırımı yaptığınızda yapım maliyeti aynı oranda artmıştır. Burada güzel olan taraf 8 yıldır Çan’ın bu yatırım ile önceden olan su baskınlarından ve atık su arıtma tesisi yapma zorunluluğundan kurtulmasıdır.
Belediyecilikte iki tür hizmet anlayışı vardır. Birincisi; hiçbir sorunu çözmeden ağlanıp önceki dönemi kötüleyip günü kurtarmak. İkincisi ise; şehir için dertlenip büyük sorunları çözmeye cesaret ederek günün koşullarında bunada kaynak bularak vatandaşı büyük sıkıntılardan kurtarmaktır. Hiç iş yapmazsanız ve sadece sokakları gezerek 5 yılı tamamlamaya çalışırsanız evet ne borcunuz olur nede ortada bir eseriniz olur. Sadece oturur kur hesabı yapar gününüzü doldurursunuz. Ama şunu unutmayın ki bir belediye başkanının görevi şehrin sorunlarını zamanında çözmektir.
SİZİ 10 YILDA YAPTIĞIMIZ YATIRIMLARIN BUGÜNKÜ MALİYETLERİNİ DE HESAPLAMAYA DAVET EDİYORUM.
Öyle bir hesaba girersek 8 yıl önce altyapıda olduğu gibi ve 2 dönemimizde Çana yapılan işlerin ve eserlerin o günkü değerini bugünkü kura oranlarsak yapılan yatırımların değeri paha biçilemezdir. Örneğin Çana kazandırdığımız düğün salonları bugün yapılsa 10 katına mal olacaktı. O ZAMAN BİZ YAPTIĞIMIZ TÜM YATIRIMLARDAN 10 KAT KARLI MIYIZ? Birde Çanımızın 10 yıldır böyle nezih mekanlarda çok uygun fiyata cemiyetlerini yapmaları da bizim için gurur kaynağıdır.
8 Yıl önce kullanılan bu kredi sadece Çanın altyapısına ve arıtma tesisine harcanmıştır. Bu kredi ile 45 bin metre yağmur suyu ve kanalizasyon hattı, yine şehrin bir ucundan bir ucuna kollektör hattı, yine ev ev kanalizasyon hattı bağlantıları yapılmış, sokak sokak kontrol bacaları olan altyapı çalışmaları tamamlanmıştır. En önemlisi de çevre kirliliğine çözüm olan arıtma tesisi yapılarak bir belediyenin yapacağı en büyük ve en maliyetli yatırım gerçekleştirilmiştir. Bugün bunları biz yapmamış olsaydık her yağmurda vatandaşımız sıkıntı yaşayacak ve belediye yönetimi olarak sizin yapamayacağınız ama gururla hergün önünde fotoğraf verdiğiniz arıtma tesisi için ceza ödeyecektiniz. Vel hasıl bu kullanılan kaynakla büyük bir sorun çözülmüştür. Bu kullanılan kredide 2036 yılına kadar ödenecek ve belediyenin gelirlerine bakıldığında bütçeyi zorlamayacak bir rakamdır. Yeterki siz iş bilin ve şehre eser kazandırmaya niyet edin.
2009 yılında göreve geldiğimizde biz devraldığımız borç miktarını bahane edip durmadık. Bilakis planlamamızı yapıp hem devraldığımız borçları ödedik hemde Çan’a eserler kazandırdık. Evet haklısınız sadece çok büyük projeniz olan salça üretimi ve salep ekimini düşünemedik.
ÇAN BELEDİYESİ’NİN 3 YILLIK DÖNEMİNİZDE BÜTÇESİ YAKLAŞIK 150 MİLYON TL;
3 YILDA BORÇLANDIĞINIZ MİKTAR 25 MİLYON TL
TOPLAM 175 MİLYON TL KAYNAK
3 YILDA ÖDENEN JİCA KREDİSİ 11,5 MİLYON TL
KALAN 163,5 MİLYON İLE ÇANIMIZA NE KAZANDIRDINIZ? SİZ BİRDE ÇAN’A BUNU AÇIKLAYIN.” ifadelerine yer verdi.